Odtwarzanie Dziedzictwa Gospodarczego Dofinansowanie HOSPITALITY SERVICE SPÓŁKA Z.O.O
Wnioskodawca: HOSPITALITY SERVICE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Tytuł projektu: Odtwarzanie dziedzictwa gospodarczego w firmie Hospitality Service Sp. z o.o.
Wartość ogółem: 905739.41
Dofinansowanie: 601689.47
Numer i nazwa Osi priorytetowej: Inteligentna gospodarka Warmii i Mazur RPWM.01.00.00
Nr Priorytetu Inwestycyjnego: Wspieranie tworzenia i poszerzania zaawansowanych zdolności w zakresie rozwoju produktów i usług
Numer i nazwa Działania: RPWM.01.05.00 Nowoczesne firmy
Numer i nazwa Poddziałania: RPWM.01.05.02 Odtwarzanie gospodarczego dziedzictwa regionu
Celem głównym projektu jest zwiększenie konkurencyjności w firmie Hospitality Service Sp. z o.o. poprzez odtworzenie regionalnych tradycji kulinarnych.
Niniejszy projekt polega na odtworzeniu regionalnego dziedzictwa gospodarczego regionu poprzez przywracanie tradycji kulinarnych w Firmie Hospitality Service Sp. z o.o.Inwestycja zostanie zrealizowana na działce nr 21/1, obręb 64 w Olsztynie. Zakres inwestycji obejmuje zakup środków trwałych oraz wartości niematerialnych i prawnych w celu wprowadzenia nowej oferty produktowej, której historia ma swoje odniesienie w dziedzictwie gospodarczym regionu, nawiązując do tradycji kulinarnych Warmii i Mazur z przed 1989r co pozwoli na rozwinięcie się tożsamości regionalnej, która stanowi kotwicę ludzkiej tożsamości. Działania te pozwolą na popularyzację oraz dostosowanie do czasów współczesnych starych, tradycyjnych przepisów kulinarnych co wiąże się z budowaniem przewagi konkurencyjnej MŚP. Wieloletnie doświadczenie kucharzy pozwoli na wdrożenie nowych pomysłów opartych na tradycji warmińskomazurskiej. Przedsięwzięcie posiada opinię wystawioną przez Izbę Rzemieślniczą potwierdzającą, iż projekt stanowi kontynuację tradycji. Dziedzictwo kulinarne stanowi istotny element składowy dziedzictwa kulturowego. Produkty tradycyjne i regionalne są doskonałą formą prezentowania narodowych zwyczajów, odgrywając równocześnie istotną rolę w pielęgnowaniu dziedzictwa. Wyrób tradycyjnych potraw jest okazją do promocji lokalnego i regionalnego dziedzictwa kulinarnego, a także pobudzania lokalnej przedsiębiorczości. Niniejsza inwestycja wpisuje się w założenia określone w SzOOP RPO WiM dla Osi Priorytetowej 1 Inteligentna gospodarka Warmii i Mazur dla działania 1.5.- Nowoczesne firmy i podziałania 1.5.2–Odtwarzanie gospodarczego dziedzictwa regionu i jest tożsama z głównym celem tematycznym 3.Wzmacnianie konkurencyjności MŚP, sektora rolnego, sektora rybołówstwa i akwakultury oraz Priorytetem inwestycyjnym 3c.„Wspieranie tworzenia i poszerzania zaawansowanych zdolności w zakresie rozwoju produktów i usług”. Projekt wpisuje się w Inteligentną Specjalizację żywności wysokiej jakości.