Dofinansowanie HOSPITALITY SERVICE SPÓŁKA Z.O.O

Wnioskodawca: HOSPITALITY SERVICE SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ Tytuł projektu: Odtwarzanie dziedzictwa kulinarnego przez Marek Pawłowicz Hospitality Service Wartość ogółem: 820874.89 Wnioskowane dofinansowanie: 539908.77

Niniejszy projekt polega na odtworzeniu warmińskiego dziedzictwa kulinarnego poprzez zakup urządzeń niezbędnych do otwarcia nowej restauracji. Na działce nr 21/2 obręb 64 przy ul. Stare Miasto 4/6 lokal nr 13. w Olsztynie zaplanowano zakup urządzeń. W restauracji będzie sprzedawanych 14 potraw nawiązujących do dziedzictwa kulinarnego regionu. Firma w celu możliwości rozpoczęcia produkcji żywności zamierza przeprowadzić zakup środków trwałych niezbędnych do prowadzenia obiektu restauracyjnego. Działania te pozwolą na popularyzację oraz dostosowanie do czasów współczesnych starych, tradycyjnych przepisów kulinarnych co wiąże się z budowaniem przewagi konkurencyjnej MŚP.

Cel główny projektu zostanie osiągnięty poprzez realizację następujących celów szczegółowych: 1. zakup urządzeń na cele prowadzenia działalności gospodarczej związanej z odtwarzaniem dziedzictwa kulinarnego warmińskiego w 2021 roku w miejscowości Olsztyn. 2. Wprowadzenie 14 nowych produktów na rynek w 2021 roku: Pierogi – dzyndzłki z grzybami leśnymi, Mazurska zupa rybna, zupa szczawiowa , szczupak sandacz pstrag wędzony, plince z pomoćką, plince ze śledziem, dzyndzałki z sandaczem, żurek warmiński, sandacz na runie leśnym, tarta z owocami leśnymi chłodnik litewski, kotleciki mielone z ryb z sosem beszamelowym i Plincami oraz kaczka, gęś pieczona 

3. Wzrost zatrudnienia w przedsiębiorstwie o 4 etaty w 2021 roku. Cel główny projekt jest spójny z celem tematycznym 3 wskazanym w SzOOP RPO WiM 2014-2020 dla poddziałania 1.5.2, którym jest: Wzmacnianie konkurencyjności MŚP, sektora rolnego (w odniesieniu do EFRROW) (oraz sektora rybołówstwa i akwakultury (w odniesieniu do EFMR). W wyniku realizacji inwestycji zostanie wykonana budowa obiektu na cele prowadzenia działalności gospodarczej związanej z odtworzeniem od podstaw tradycyjnych warmińskich potraw kulinarnych, co przyczyni się do budowania przewagi konkurencyjnej MŚP. 

Warmia od dawna słynie z produkcji smacznych i zdrowych wyrobów żywnościowych. Może się poszczycić również bogatym dziedzictwem kulinarnym oraz produktami, które cieszą się wielką popularnością wśród konsumentów miejscowych oraz przyjezdnych. Wytwarzanie tradycyjnych produktów żywnościowych staje się naturalnym kierunkiem rozwoju lokalnego. Dziedzictwo kulinarne może stać się produktem turystycznym województwa warmińsko-mazurskiego. Restauracje serwujące dania staropolskie mają rzesze klientów i cieszą się ogromną popularnością. Dzięki realizacji projektu Wnioskodawca poszerzy swoją ofertę o nowe potrawy kulinarne oraz napoje regionalne, które będą oparte na tradycyjnych recepturach. W wyniku realizacji inwestycji powstaną 4 nowe stanowiska pracy związane z realizacją projektu

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *